Framgångsrik Rotaryinsamling

fredag 15 oktober 2021

Anders Svensson
Framgångsrik Rotaryinsamling

Under oktober beslöt ett Rotaryklubbar att starta en insamling för att hjälpa antalet behövande i Lettland. Klubbarna som arbetat ihop i flera projekt tidigare för Lettland, ingår i en grupp som kallar sig R10, Rotary 10 klubbar. Tillsammans med många andra Rotaryklubbar har R10-klubbarna tidigare kunnat skänka utrustning för äldreboenden och skolor. I våras avlutades ett fyraårigt projekt där sjukhuset i Jekabpils fått modern utrustning till avdelningen för förtidigt födda barn. Tack vare den nya utrustningen kan man nu rädda livet på flera förtidigt födda barn varje år.
Den här gången sker insamlingen i samarbete med en Rotaryklubb i Saldus i Lettland, vilket garanterar att hjälpen kommer fram till någon som verkligen behöver hjälp. I Saldus som ligger ca 10 mil sydväst om Riga, kommer hjälpen i första hand att gå till ett äldre/demensboende med ett 100-tal boende samt till ett 30-tal barnfamiljer som lever under existensminimum. Ytterligare nödvändiga personer kommer också att få ta del av allt som samlats i. Huvudinriktningen har varit kläder och skor, men mycket annat har också skänkts och allt kommer till användning.
Den här gången är det Rotaryklubbarna i Fellingsbro, Nora, Hällefors-Grythyttan, Filipstad, Västerås-Rudbeckius, Årjäng, Degerfors, Arboga och Lindesberg som samarbetat. Projektet har administrerats av Lindesbergs Rotaryklubb.
Givmildheten har varit omvittnad stor på de olika orterna och de flesta människor som har skänkt konstaterat att vi lever i ett överflöd av prylar och att man med glädje delar med sig.
Insamlingen 3 delta i fantastiska ca 75 flyttkartonger, ca 40 m3. Det blev 31 pallar på en fullstor trailer som har plats för 33 pallar. Nästan fullastad.
Häromdagen kunde allt skickas i vägen. Tack vare goda kontakter med människor inom och utanför Rotary så har allt gått väldigt smidigt . Stort tack till alla som har skänkt alla saker, till Örebro Express som välvilligt ställde sitt lager till förfogande för att ta emot allt insamlat och som såg till att lastningen av trailern gick smidigt, till Lennart Rönnquist på WoodTEchsom ordnat med ett bra pris på transporten och som tog en del av kostnaden själv, till JATACargo som arrangerar transporten.
En härlig värld vi lever i. Ett svenskt transportbolag i Malmö som köper transporter av ett bolag från Klaipeda i Litauen för att transportera till Saldus i Lettland och med en mycket trevlig chaufför från Ukraina.